2009-09-21 16:01:58• hírek • Gozner Gertrud

Egyre kevesebben vagyunk Szatmár megyében

Folyamatosan csökken Szatmár megye lakossága - derült ki a Megyei Statisztikai Igazgatóság által kiadott közleményből.

Még ha a fogyás sokszor pár tucat főre tehető, a 2008 októbere és 2009 júliusa között folyamatos csökkenést regisztráltak a szakemberek. A tavalyi év hasonló periódusára még a növekedés volt jellemző, 46 és 61 fő között szaporodott abban az időben a népesség. Majd az ezt követő időszakot - 2009 januárja és márciusa között - a populáció látványos fogyása jellemezte, amit júniusban ezen tendencia mérséklődése követte.

A közleményben megjelentetett adatok szerint az idei év első hét hónapjában havonta átlagban 132 és 16 fő között csökkenést jegyeztek fel. Július folyamán 346 élve születést regisztráltak, 385-en haláloztak el a megyében, közben 241 házasságot kötöttek, valamint 38 válást mondtak ki, illetve két egy év alatti halálozást jegyeztek fel. A legtöbb válásra január és február folyamán került sor, kevesebb történt március, június és július hónapokban. Számszerűleg júliusban 39 személlyel csökkent a megye lakossága.

A megyében mért népességfogyás kapcsán Vagner Arnold szociológust, a Szatmárnémeti Caritas Szervezet munkatársát kérdeztük meg. A szakember szerint a megye népességének csökkenéséért leginkább a magas elvándorlási arány tehető felelőssé, még mindig folyamatosan sokan távoznak külföldre. Ezt kiegészíti a születések számának a csökkenése is, ez azonban Vagner szerint egyelőre nem írható a recesszió számlájára. A gazdasági válság annyira friss dolog, hogy nem lehet okolni a népesség fogyásáért. Majd hosszú távon, ha ez az állapot fennmarad, lehet majd erre vonatkozólag következtetéseket levonni - fejtette ki a szociológus.


Egyre kevesebben élnek Szatmár megyében.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: